FLORILE  MAICII  DOMNULUI

 

Sfinții Părinți ai Bisericii o numesc pe Sfănta Fecioară Maria Maica Domnului nostru Iisus Hristos, Împărăteasa Florilor, ea fiind floarea cea mai aleasă dintre flori care l-a născut și purtat în brațe pe Domnul Iisus Hristos.

În acatiste și în rugăciuni noi creștinii o numim pe Maica Domnului Floarea cea mai aleasă și înmiresmată.  În anul 1999 când Papa Ioan Paul al doilea a vizitat România,  a numit țara noastră cu numele de Grădina Maicii Domnului. Acest fapt nu este întâmplător, pentru că tradiția poporului nostru cât și în limbajul  popular mai multe flori și plante poartă numele Maicii Domnului, având un efect tămăduitor pentru bolile trupești și sufletești.

Cea mai cunoscută plantă numită popular palma Maicii Domnului, sau caprifoiul sau salvia a fost cunoscută încă din vechime având mari proprietăți vindecătoare pentru multe boli și afecțiuni. Un vechi proverb roman spunea: ,,Cum să moară omul, dacă are salvie în grădină. “ În tradiția populară se spune că proprietățile vindecătoare ale acestei plante se datoresc Fecioarei Maria, care fugea cu  Pruncul Iisus în brațe fiind urmărită de soldații regelui Irod. Când Fecioara Maria a cerut florilor de pe câmp să o ascundă, prima plantă care i-a sărit în ajutor a fost salvia, care a adăpostit-o printre bogăția de frunze și a scăpat-o de urmăritori. Drept mulțumire Maica Domnului a binecuvântat-o zicându-i: ,, De astăzi înainte și până în veșnicie, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îți dau puterea să vindeci pe om de toate bolile și să-i salvezi de la moarte așa cum ai făcut tu pentru mine

     

De atunci salvia înflorește în fiecare an pentru salvarea și ajutorarea oamenilor, fiind ocrotită de mâinile Sfintei Fecioare Maria. Palmele Maicii Domnului ne ocrotesc și ne vindecă de multe boli și suferințe trupești și sufletești, care se abat asupra noastră.

 

palma Maicii D

 

 
Brâul Maicii Domnului este o plantă de grădină verde deschis sub forma unor ghirlande de frunzulițe  de formă ovoidală, care o împodobesc pe toată lungimea ei. Este plantă medicinală.

 

braul M

 

     

Lacrima Maicii Domnului sau Hoya este o floare delicată de culoare alb roziu, care se cultivă în grădină și încântă privirea tuturor iubitorilor de frumos. Cu același nume de lacrimile Maicii Domnului mai crește o plantă prin locuri sălbatice și pietroase numită științific coix lacrima jobi. Aceasta face niște flori lunguiețe verzi alburii, care când se usucă se solidifică. Din aceste bobițe creștinii își fac metanii.

 

lacrima

 

Dorul Maicii Precista, numită științific asplenium trichomanes, este o planta înaltă cu forma spicată, de culoare verde închis, având frunze late și ascuțite, crește în sălbăticie pe lângă lacuri. Este folosită ca plantă medicinală.

 

dorul M

 

     

Floarea Sfintei Mării, numită științific aster salignus este o plantă de culoare verde închis, ca re face flori albe asemănătoare margaretelor dar mai mici, crește în sălbăticie dar este plantată și în grădini. Este folosită și ca plantă medicinală.

floarea Sf

 

Iarba Sfintei Mării, numită științific hierochloe odorata este o plantă având formă de iarbă verde deschis cu frunzele late și flori verde descis spre slburiu sub formă de ciorchine. Crește în sălbăticie și este folosită ca plantă medicinală.

 

iarba Sf

 

     

Inima Maicii Domnului, numită științific dicentra spectabilis este o plantă de ghiveci și de grădină având frunze treflate ascuțite de culoare verde deschis și face flori sub forma unor inimioare de culoare roz violet iar la vârf albe, așezate sub forma de ciorchine. Este o floare deosebit de frumoasă de care oamenii se bucură în casele și grădinile lor.

floarea Sf

 

Papucul Maicii Domnului, numită științific cypripedium calcedus, este o plantă de ghiveci cu frunze late și scurte ascuțite spre extremități de culoare verde deschis, care înflorește din abundență având flori de culoare galben portocaliu,pe margini grena spre maroniu de forma unui condur medieval. Este o floare foarte frumoasă și foarte apreciată nelipsită din casele oamenilor.

floarea Sf

     

Părul Maicii Domnului, numită științific adrianthum capillus veneris, este o plantă care crește în sălbăticie pe locuri pietroase. Are culoarea verde deschis și forma unor ciorchini lungi de frunzulițe ovoidale crestate pe margini. Este folosită ca plantă medicinală.

floarea Sf

   
     

Pe lângă aceste flori și plante, care poartă numele Maicii Domnului, în tradiția lumii creștine mai sunt și alte flori și plante care simbolizează calitățile Maicii Domnului.

În apus floarea cyclamen este simbolul Sfintei Fecioare Maria.

            Salcâmul simbolizează lacrimile cât și puritatea Sfintei Fecioare Maria.

Florile de portocal simbolizează castitatea, puritatea și generozitatea Maicii Domnului.

Toate florile din gradina Maicii Domnului și care îi poartă numele sunt vindecătoare de boli și suferințe omenești. Prin ele Maica Domnului veghează mereu asupra noastră ca să fim sănătoși, fiind pururea rugătoare în cer pentru mântuirea noastră.

 

Pr.Mihai P.Vucu

 

Sursa www.eGradini.ro